Céges családi napot tervez? Ezekre ügyeljen a szervezés során!

Céges családi napot tervez? Ezekre ügyeljen a szervezés során!

A céges családi napok rendkívül jó lehetőséget biztosítanak a vállalatok számára, hogy anélkül építhessék a közösséget, hogy a családoktól az együtt töltött időből vennének el. Ha Ön is épp egy ilyen esemény szervezésébe kezd, ismerje meg a legfontosabb tényezőket amelyre érdemes ügyelni a tökéletes rendezvényért, hangulatért!

Egy vállalat életében és a munkatársak által elért sikerekben rendkívül fontos szerepet játszik a dolgozói elégedettség, a lojalitás és a csapatmunkára való képesség. Ezt ma már szinte minden vezető és HR-es tudja, és szerencsére a legtöbb vállalat már igyekszik is ezeket elősegíteni egy-egy céges csapatépítővel, sportnappal.

A kollégák együtt töltött idejét, munkán kívüli programjait szorgalmazni fontos feladat ugyan, de könnyen áteshetünk a ló túloldalára, ha elvárásként kezeljük hogy a munkatársak a hétvégére szervezett csapatépítő tevékenységeken is részt vegyenek. Nem csoda, hiszen a munka-magánélet megfelelő aránya éppen olyan fontos a dolgozói elégedettségben, mint a jó belső kapcsolatok kialakítása és ápolása – és bár az ilyen alkalmak is nagyszerűek, a céges családi napok szervezésével új dimenziókat nyithatunk a főkét középkorú munkatársakkal rendelkező cégek életében. 


Ezeken az alkalmakon ugyanis a cég biztosítja, hogy az eseményre a kollégák családostul, gyerekestül érkezhessenek. Nem csak azért jelent ez pozitívumot, mert ilyen módon elkerülhető a családdal töltött idő megszakítása, hanem azért is, mert a hasonló korosztályú és élethelyzetű kollégák így még szorosabb közös valóságot tudnak kialakítani – akár családi barátságok is születhetnek amellett, hogy megismerni a másik magánéletének főszereplőit nyilvánvalóan rendkívül személyes dolog. 

 

Ahhoz azonban, hogy a kollégák – és családjuk is – jól érezzék magukat a szervezett céges családi napon, nem árt még néhány dologra odafigyelni!  Ezeket osztjuk most meg Önnel, hogy biztosan sikeres, élményekben gazdag – és konfliktusmentes legyen a családi nap, amit szervez.

 

#1 Mikor legyen a céges családi nap?

Az időpont kérdése, mint minden vállalati, ám munkán kívüli tevékenység esetében, úgy a céges családi napok alkalmával is igen kényes kérdés. 

 

Mikorra szervezzem a céges családi napot?

Az egyik lehetőség – amelyet még viszonylag kevés munkaadó ismer el – hogy hagyományos munkanapon kerül megrendezésre a céges családi nap. Ez természetesen elégedettségre adhat okot a munkatársak körében, ám csak akkor, ha a családjuk többi tagjánál is megoldható az adott időpont, és munkájukkal ezáltal nem maradnak le nagyon – ami esetleg túlórába taszítja őket.


A céges családi napokat szokás hétvégékre is szervezni, amely abban az esetben ha a vállalatban az alaphangulat is jó, a lojalitás már kialakult, működő dolog lehet. Ha azonban a családi napot és hasonló programokat éppen azért kezdik el szervezni, mert a kollégák esetleg sokat zúgolódnak, kevésbé elégedettek, akkor ezzel nagyon óvatosan kell bánni!
Amennyiben van rá lehetőség, a legjobb időpontot a céges családi napoknak azon alkalmak adják, amikor egy másik szabadnap ledolgozása érdekében szombaton is be kéne jönnie a kollégáknak. 

 

Hogyan lehetek biztos benne, hogy jól választottam ki a céges családi nap időpontját?

Egy kisebb, néhány fős vállalkozás esetén egészen egyszerű lehet az optimális időpont kiválasztása a céges családi napnak: egyszerűen hozzon össze egy meetinget, ahol megbeszélhetik ezt. Fontos a rugalmasság! Ha azt szeretné, hogy minden kolléga kötelezően részt vegyen az alkalmon, akkor meg kell találni azt az időpontot, ami mindenki számára kompromisszummentes! Ha már az időpont kiválasztásánál elégedetlenséget generál, akkor a céges családi nap biztosan nem lesz hatékony csapatépítő tevékenység.


Természetesen egy nagyobb vállalat esetében az időpont megfelelősége bonyolultabb kérdés, hiszen olyan nincs, hogy mindenki ráérjen. Ilyenkor is célszerű kikérni a munkatársak véleményét (például egy körbeküldött szavazással, amelyen legalább 3 lehetséges dátum szerepel). Amennyiben úgy látja, hogy egy időpont nem felel meg mindenkinek, a nagyobb vállalkozások esetén sem célszerű fejvesztés terhe mellett elvárni a jelenlétet, ha az hétvégére, vagy épp kivett szabadságra esik. Inkább szervezzen két családi napot!

 

#2 Hol kerüljön megtartásra a céges családi nap?

Egy rendezvény helyszínének, így a céges családi nap helyszínének kiválasztása is több tényezős feladat. Fontos természetesen, hogy a családi nap alkalmával a gyermekek is szabadon mozoghassanak, ezért mindenképp érdemes biztonságos, zártabb helyszínt találni – és nem szabad megfeledkezni a programokról sem, amelyeknek elegendő teret kell biztosítani. 


A szervezéskor emellett azonban arra is érdemes odafigyelni, hogy a helyszín könnyen megközelíthető legyen akár tömegközlekedéssel vagy autóval is, és a parkolás se jelentsen gondot, vagy több ezer forint költséget a kollégák számára.


Amennyiben úgy látja, hogy mindennek megfelelő helyszín nem talál, úgy érdemes akár alternatív megoldásokban is gondoskodni, és céges buszt, vagy egyéni taxikat fizetni a kollégák számára, ezzel is növelve elégedettségüket.

 

Ha még nem találta meg a tökéletes helyszínt kisebb létszámú családi napjához, ide kattintva megismerheti a mi kínálatunkat: céges családi nap helyszínek Budapesten

 

#3 Mettől meddig tartson a céges családi nap?

Amennyiben a céges családi nap nem egy sima hétköznapra esik, ahol elvárható a kollégáktól hogy a munkaidőt bent töltsék, a családi napot érdemes rugalmasra megszervezni. 


Minden család életvitele más, és a hétvégéken akár plusz programokkal is számolni kell esetükben, így az igen nehezen valósítható meg, hogy -tól-ig időpontot tűzzön ki kötelező jelleggel a családi nap szervezésekor. Ez fokozottan igaz a kisbabás vagy kisgyermekes családokra, ahol a napközben alvás még szükséges! 


Mindenki sokkal nyugodtabban érkezik, és elégedettebben távozik majd akkor, ha a céges családi naphoz rugalmasan áll – és a jelenlétet inkább örömmé teszi, mint kötelezettséggé.
 

#4 Milyen programokat szervezzek a céges családi napra? 

A céges családi nap programkínálata rendkívül széles skálán mozoghat, amelyet befolyásol a helyszín, az időpont, a létszám, és a vendégek összetétele is. Éppen ezért általános igazságokat nem tudunk felsorakoztatni a családi napok programjaira vonatkozóan.


A legfontosabb, hogy a rendezvényen mindenki jól érezze magát, és olyan programok kerüljenek beillesztésre amelyek közül néhányat a jelenlévő összes korosztály élvezhet. Ahhoz, hogy a programszervezésre is felkészülhessen, és a családi nap főbb vonalát zökkenőmentesen tudja megszervezni, érdemes a kollégáktól pontos visszajelzést kérni – akár egy kitöltendő kérdőív formájában.


A leggyakrabban ezekre a kérdésekre érdemes választ találni:
-    Várhatóan hányan érkeznek majd a céges családi napra? (Hány fő gyermek, hány felnőtt?)
-    Hány évesek a gyermekek?
-    Várhatóan hánytól hányig tudnak részt venni a céges családi napon?
-    Van-e a résztvevők között speciális igényű gyermek?
-    Van-e a résztvevők között ételallergia?
 

#5 Milyen ételekkel, italokkal készüljek a céges családi napra?

Biztosan feltűnt, hogy a fenti rövid kérdéslista egyik fontos elemként emeltük ki az ételallergiákat is. Nem véletlen, hiszen a céges családi nap egyik legfontosabb háttér-eleme a catering, amelyet szintén nagy pontossággal kell tudni megszervezni.


Ehhez sem árt tudni, hogy hány, és milyen korú gyermekeket várhat a rendezvényre – hiszen az ő számukra a legjobb, ha külön ételekkel készülünk! Minden szülő ismeri az asztalnál kialakuló alkudozást, azt, hogy a gyerkőc kapásból, kóstolás nélkül utasítja el a finomabbnál finomabb falatokat… Ezt érdemes elkerülni azzal, hogy a gyerekek általános kedvenceit, könnyen fogyasztható, finom falatokat is tálalunk. 
 
X

Kértél már ajánlatot? Ne maradj le Budapest legjobb rendezvényhelyszíneiről – lépj kapcsolatba kollégáinkkal most!

Ajánlatkérés

Rendezvény időpont
Ha van elképzelésed a helyszínre, válassz cégcsoportunk éttermei közül akár többet is! Ha nem tudsz dönteni, nem gond, kollégáink segítenek.
Pierrot.
Spíler Original
21 Magyar Vendéglő
Spíler Shanghai Secret Bar
Spíler Buda
Pest-Buda Vendéglő
Baltazár Grill
Jamie Oliver's Italian
Jamie Oliver's Diner