Látnivalók, nevezetességek és programok a Budai Várban

Látnivalók, nevezetességek és programok a Budai Várban

Összeszedtünk Neked a Budai Vár legjobb látnivalóit, nevezetességeit és múzeumait. Családdal vagy akár romantikusan pároddal is igazi felüdülés a Budai Várba ellátogatni, hogy Magyarország és Budapest történetét jobban megismerd.

A Budai Vár rengeteg látnivalót, programot és lehetőséget kínál családoknak, pároknak, baráti társaságoknak is.

Múzeumok mellett időszakos kiállítások, a leglátogatottabb helyek mellett (mint a Budavári Palota, a Mátyás templom és a Halászbástya) további nevezetességek, középkori műemlék épületek, eredeti macskaköves utcák, rengeteg érdekes történelmi látnivaló található a várban.

Csendes, turistáktól most mentes környezet, valóban igazi felüdülés most a Budai Vár, nem csak vidékieknek, de akár budapestieknek is egy kiszakadás lehet a hétköznapokból.

Időutaznál a Budai Várban? Olvasd el a Roadster magazin cikkjét és turistáskodj Budapesten! A Budai Vár most a nyugalom szigete, használd ki ezt az időszakot és látogasd meg.

Ezt kínálja most a Budai Vár, most, hogy nincsenek külföldi turisták.

A Budai Vár nevezetességei, látnivalók Budán

Középkori Zsidó Imaház

14. századi Középkori Zsidó Imaház. A boltozott, értékes, 17. századi falfestéssel díszített imatermet 1964-ben tárták fel, majd helyreállították.

A budavári Táncsics Mihály utca 26. sz. lakóházának földszintjén látható a budai zsidóság későközépkori és török kori lakónegyedének - az egykori Zsidó utcának - a XIV. század végén épült imaháza. A déli oldalán gótikus pillérrel osztott, az északi oldalon a nők egykori imahelyének keretes ablakát őrző boltozott imaterem 1964-ben, az épület műemléki kutatása során került feltárásra majd azt követően helyreállításra.

Koller Galéria & Műkereskedés

Magyarország első magángalériájaként magas művészi szinten képviseli a magyar és nemzetközi kortárs és modern művészeket. A Galéria székhelye Amerigo Tot szobrászművész műteremházában található, így tiszteletére egy szerény emlékszobát rendeztek be. Érdemes a kertjébe bekukkantani!

Mária Magdolna Torony 

Buda mára egyetlen, nagyrészt eredeti állapotában fennmaradt középkori tornya. Az 50-es években a templom többi részét elbontották, a torony egy építész Rákosi-pantheon kialakításáról szóló mentőötletének köszönhetően maradt meg. Ma 24 harangból álló harangjáték működik itt, amely negyedóránként felcsendül.

Bölcs Vár

A régi budai Városháza épületében az oktatási funkció mellett a turisták számára étteremnek, kávézónak, valamint ajándék- és könyvesboltnak is otthont ad. A nívós helyreállításnak köszönhetően több középkori (földfelszín alatti és feletti) falszakaszt láthatóvá tettek a nagyközönség számára.

Mátyás-templom

A Katolikus Egyház egyik nagy múltú főtemploma, a világörökség része. Koronázási templomként, az állami reprezentáció helyszíneként a magyar történelemben, plébániatemplomként pedig Buda várostörténetében is kiemelkedő szerepet játszott.

Várkert Bazár

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része. Benne számos vendéglátóhelyen, vagy az első szintjén elterülő Öntőház udvarban relaxálhat a látogató. A déli palotában az I. világháborús kiállítás, a Testőrpalotában az Iparművészeti Múzeum ideiglenes tárlata várja az érdeklődőket

Reneszánsz kert, Szent István torony

A déli kertek a Budavári Palota rejtett kincsei. A  reneszánsz stílusú kert felől közelíthető meg a Szent István torony, ahonnan a Gellért-hegy páratlan látványa tárul elénk.

Oroszlános udvar

Az Oroszlános udvar területén a világosabb térburkolati kövek segítségével rajzolódik ki az Anjou-kori nyugati palotaszárny és az ahhoz csatlakozó hatalmas, ún. Csonkatorony alaprajza. A Vármúzeum legalsó szintjein a II. világháború után feltárt középkori épületrészeket is megtekinthetjük.

Savoyai terasz

A Várnegyed legszebb panorámája tárul elénk Pest és a Gellért-hegy felé. A terasz hátsó falát is adó Magyar Nemzeti Galéria homlokzata előtt Savoyai Jenő lovasszobra emlékeztet Buda törököktől való visszafoglalására.

Halászbástya

A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely az I. kerületben található. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik. A Halászbástya Dunával párhuzamos főhomlokzata mintegy 140 méter hosszú, így egy kisebb séta közben tudjuk élvezni a kilátást. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják. Neve a középkorra vezethető vissza, amikor a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte. 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek, a Budai várnegyed részeként.

Tipp: a Halászbástya ősszel és télen egész nap ingyenesen látogatható, tavasszal és nyáron viszont belépőt kell váltanunk egyes napszakokban.

Múzeumok, kiállítások a Budai Várban

Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Gyűjtőköre az államalapítástól napjainkig, a legkorábbi magyarországi emlékektől a kortárs művészetig terjed. A múzeum a Budavári Palota patinás épületében található.

A Budavári Palota története Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás király idejéig nyúlik vissza, amikor a vár Európa egyik fényes királyi lakhelyének számított. Az épület 1541-től a török hódoltság alatt, majd 1686-ban, Buda visszavételekor súlyosan megrongálódott.

Újjáépítése 1749-ben, Mária Terézia uralkodása alatt kezdődött, az akkor divatos barokk stílusban.

A várpalotát a 19. század végén Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei szerint újabb épületrészekkel bővítették, majd neobarokk elemekkel egészítették ki.

A II. világháborúban az épület egy része kiégett és megsemmisült. A romos állapotú palota felújítása sokáig váratott magára, a munkálatok csak az 1960-as években kezdődtek meg. A Magyar Nemzeti Galéria 1975-ben költözött a palota múzeumi célokra átalakított épületegyüttesébe.

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

A Vármúzeum az egykori királyi palota Gellért-hegy felőli szárnyában, történelmi hangulatot árasztó környezetben található.

A látogatók bejárhatják a középkori palota helyreállított termeit, az egykori várkápolnát és gótikus termet, valamint megtekinthetik a múzeum egyedülálló kincseit: a magyar-Anjou címeres selyemkárpitot, a rendkívüli művészi értéket képviselő gótikus szoborleletet, vagy a Mátyás király palotáját díszítő márvány kőfaragványokat.

A Vármúzeum kiállításai a palotatörténet mellett Budapest történetének meghatározó eseményeit és személyiségeit is bemutatják.

Labirintus

A Várhegy mélyén található Labirintust a középkortól kezdve sok mindenre használták: volt menedékhely, ispotály vagy börtön. Kacskaringós folyosóin, boltíves termeiben gótikus és reneszánsz kőemlékek, török sírkövek látogathatók.

Államalapító Szent Istvántól Mátyás királyig, a leghíresebb magyar királyok szobrain keresztül elevenedik meg a középkori Magyarország.

A Barlangi kiállításon megtekinthetők fotográfusok és kalandos utazó beszámolói a világ legszebb barlangjairól.

Sziklakórház és atombunker

A Várhegy mélyén található Sziklakórház Atombunker Múzeum – korábban légókórház és atombunker – 2002-ig szigorúan titkos története elmesélve is roppant érdekfeszítő, személyesen megtapasztalva viszont páratlan élmény. A közel 200 darab élethű viaszfigura, az eredeti berendezés és kórházi felszerelés segít a II. világháború, 1956 és a hidegháború eseményeinek, hangulatának megtapasztalásában. A legújabb kiállítási részben a hadi orvoslás aktuális helyzetét a különleges műveleti erők embermentő akcióin keresztül mutatják be. A Sziklakórház Atombunker Múzeum egész évben nyitva tart, de csak vezetett túra keretében látogatható. 

House of Houdini

A House of Houdini megnyitásával Budapesten egy olyan, kiemelkedő jelentőségű kulturális központ jött létre, amely a bűvészet kedvelőinek és művelőinek nemzetközi találkozási pontja.

Az intézmény Budapesten, az első kerületi Várnegyed központjában, a varázslatos hangulatú Dísz téren kapott helyet, a város legfőbb nevezetességei: a Budavári Palota, a Mátyás templom és a Halászbástya közvetlen közelében.

A House of Houdini minden idők legnagyobb szabadulóművészének, a magyar származású Harry Houdininek állít emléket. Az itt bemutatásra kerülő állandó kiállítás Európa egyetlen és legnagyobb Houdini tárlata. A House of Houdini névadója emlékét és művészetét méltó módon kívánja őrizni az utókor számára.

Éttermek a Budai Várban, melyek már nyitva tartanak

21 Magyar Vendéglő

Békebeli magyar konyha 21. századi módon: Minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve, ételeink mégis könnyebbek a régimódi magyar ételeknél. Ennek érdekében a legjobb alapanyagokat vásároljuk, korán járunk a piacra és új technikákat, eljárásokat alkalmazunk.

www.21restaurant.hu

Jamie Oliver’s Italian

 

Jamie Oliver első közép-európai étterme. Autentikus olasz konyha, ízes, finom olasz ételek egy kis Jamie-csavarral. Ne felejts el asztalt foglalni!

www.jamiesitalian.hu

Hotelek a Budai Várban

Pest-Buda Design Hotel

Budapest legrégebbi hotele, a Pest-Buda Hotel története egészen 1696-ra nyúlik vissza. Tudj meg többet erről a Pest-Buda csodálatos műemlék épületéről, szobafoglaláshoz látogass el hotel aloldalunkra.

Baltazár Boutique Hotel

A 11 szobás Baltazár Boutique Hotel egyedileg berendezett szobákkal, vagány modern és vintage berendezéssel vár. Tudj meg többet arról, milyen szobái és lakosztályai vannak ennek a csodás hotelnek. Foglalj szobát a Baltazárban és szállj meg a Budai Várban!
X

Kértél már ajánlatot? Ne maradj le Budapest legjobb rendezvényhelyszíneiről – lépj kapcsolatba kollégáinkkal most!

Ajánlatkérés

Rendezvény időpont
Ha van elképzelésed a helyszínre, válassz cégcsoportunk éttermei közül akár többet is! Ha nem tudsz dönteni, nem gond, kollégáink segítenek.
Pierrot
Spíler Original
21 Magyar Vendéglő
Spíler Shanghai Secret Bar
Spíler Buda
Pest-Buda Vendéglő
Baltazár Grill
Jamie Oliver's Italian
Jamie Oliver's Diner
Operaház
Opera Café