Klasszikus esküvői babonák és szokások

Klasszikus esküvői babonák és szokások

Valami régi, valami új, valami kék... Ismerősen hangzik? Az esküvőket számos babona övezi, amelyekre talán Te is kíváncsi vagy! Összegyűjtöttük a legnépszerűbb szokásokat és babonákat amelyek az esküvőket övezik.

Valami régi, valami új, valami kék... Ismerősen hangzik? Az esküvőket számos babona övezi, amelyekre talán Te is kíváncsi vagy! Összegyűjtöttük a legnépszerűbb szokásokat és babonákat amelyek az esküvőket övezik.

1. esküvői babona: Valami régi, valami új, valami kölcsönbe kapott és valami kék

Egy angolszász hagyományról beszélünk, amely talán az egyik leghíresebb babonává nőtte ki magát. Eszerint ugyanis a menyasszonynak az esküvője napján viselnie érdemes a jó házasság érdekében valamit ami kék, valamit ami új, valamit ami régi, és valamit, amit egy boldog házasságban élő nőtől kapott kölcsön.

További érdekesség, hogy az angolszász mondókában szerepet kap az is, hogy a gazdag házas élet zálogaként pénzt kell tennie a menyasszony cipőjébe – ez a hagyomány azonban már-már feledésbe merült, és csak igen kevesen tartják.

 

2. esküvői babona: ha fiút szeretnétek, a borválasztással segíthetitek ezt!

A gyermeknemzéshez kötődő babona a  XVIII. századba nyúlik vissza, amikor a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Ekkor alakult ki a szokás, hogy ha fiút kíván nemzeni a fiatal pár (amely akkoriban előnyösnek bizonyult az öröklődési jogok miatt) – az esküvő napján a népszerű somlói bort, a juhfarkat fogyasztották. Ezen hagyomány különlegessége hogy csak hazánkban terjedt el – így bár nem sorolhatjuk a legnépszerűbb esküvői babonák közé, mindenképp érdekes.

 

3. esküvői babona: a szivárvány szerencsét hoz!

Bár a legtöbben nem repesnénk, ha esküvőnkön eleredne az eső – a babona szerint azonban az akár szerencsét is hozhat. Na nem az eső maga, hanem az utána következő szivárvány! Népi hiedelmek szerint azok a párok, akiknek esküvőjén az égi tünemény megjelenik – óriási szerencsével lépnek be a házas életbe, és boldog élet vár rájuk.

 

4. esküvői babona: visszafordulni tilos!

Na persze az sem vezet jóra, ha az ifjú pár egyik tagja meggondolja magát – de itt nem erről van szó. A babona kimondja, hogy ha a vőlegény az esküvője napján elhagyta a házat és elindult a menyegző felé, már nem fordulhat vissza – és lépheti át újra a küszöböt. Ez ugyanis óriási szerencsétlenséget hozhat – úgyhogy uraim, csak összeszedetten! Nem otthon felejteni a fontos dolgokat! :)

 

5. esküvői babona: a hangoskodás, a csengettyűk használata elűzi a rossz démonokat

Bár talán a rossz démonoktól való félelem manapság már keveseket érint, mégis ez az egyik legnépszerűbb hagyomány a mai napig is az esküvő napján – csupán nem biztos, hogy tudja az ifjú pár miért is lett ez népszerű.

A babona szerint az eksüvőről való távozáskor nagy zajt kell csapni, hogy a gonosz démonok ne kövessék a fiatal párt otthonukba. Ide tartozik manapság a kocsik dudálása, és az autó vonóhorgára akasztott dobozok csörömpölése is. 

 


X

Kértél már ajánlatot? Ne maradj le Budapest legjobb rendezvényhelyszíneiről – lépj kapcsolatba kollégáinkkal most!

Ajánlatkérés

Rendezvény időpont
Ha van elképzelésed a helyszínre, válassz cégcsoportunk éttermei közül akár többet is! Ha nem tudsz dönteni, nem gond, kollégáink segítenek.
Pierrot
Spíler Original
21 Magyar Vendéglő
Spíler Shanghai Secret Bar
Spíler Buda
Pest-Buda Vendéglő
Baltazár Grill
Jamie Oliver's Italian
Jamie Oliver's Diner
Operaház
Opera Café