Rendezvény ajánlatkérés

Illemszabályok és öltözködési etikett a céges vacsorán

Illemszabályok és öltözködési etikett a céges vacsorán

Az illemszabályok, valamint az öltözködési etikett ismerete rendkívül fontos a céges vacsorán, hiszen a nem megfelelő megjelenés és viselkedés akár karrierünkre is befolyással lehet!


Manapság már a legtöbb cég egy évzáró buli vagy évzáró vacsora keretein belül értékeli az elmúlt esztendőt, és köszöni meg a dolgozók, illetve az együttműködő partnerek munkáját. Nem véletlenül váltak ilyen népszerűvé ezek a céges vacsorák, hiszen a vezetők kezdik felismerni azt a tényt, hogy egy kis jutalmazással, dicsérettel nagyban befolyásolhatják a dolgozók teljesítményét, illetve megadhatják számukra a kellő motivációt a következő évre. Sok esetben a kollégákban, partnerekben azonban felmerül a kérdés, hogy mennyire formális egy-egy ilyen alkalom – milyen öltözék, viselkedés illik az estéhez? Ehhez adunk tanácsokat az alábbiakban.

Bemutatjuk, hogy hogyan illik viselkedni egy céges vacsorán!

Amennyiben Önre hárult az az igazán felelősségteljes és fontos feladat, hogy megszervezze a tökéletes céges vacsorát, mindenképp szüksége lesz egy különleges helyszínre, mely megfelelően képviseli a cég szellemiségét és képes kielégíteni a partnerek és a dolgozók minden gasztronómiai igényét. Portfoliónk számos nagynevű rendezvényhelyszínnel rendelkezik, melyek kiválóan alkalmasak még a különleges igényű céges évzáró vacsorák lebonyolítására is. Ha szeretne több információt kapni a helyszínekről, melyeket csapatunk a céges vacsorákra ideálisnak tart, ide kattintva tájékozódhat: céges évzáró vacsora Budapesten 

 

Most pedig nézzük, hogy mire érdemes figyelni, ha nem szeretnénk rossz benyomást kelteni egy céges vacsorán! 

 

Öltözködési etikett a céges vacsorára 

A céges vacsorák általában formális, vagy félig formális eseménynek számítanak, így a megjelenés rendkívül fontos lehet. Természetesen általános igazságok nem léteznek: ahány cég annyi szokás, és ahány céges vacsora, annyi elvárás. Ha egy céges vacsorát a szervezők kifejezetten formálisra terveznek, általában a meghívó önmagában tartlamazza a dress code-ot, amelyet minden esetben érdemes betartani. Nem érdemes túl-, de pláne alulöltözni nem érdemes! 

 

A megfelelő ruházat a céges vacsorára

Az egész estét, sőt akár a karrierünket is befolyásolhatja egy nem a céges vacsorához illő ruha. Bárcsak lenne egy rendkívül egyszerű válasz arra a kérdésre, hogy mit érdemes viselni, de ez valójában a kontextustól függ. Ha nem kapott bővebb tájékoztatást a meghíváskor, és a kollégákkal, más résztvevőkkel sem tud erről egyeztetni, az alábbi szempontok alapján nagyrészt jól meghatározhatja az elvárható öltözködési formát.

 

Az egyik ilyen befolyásoló tényező a vacsora helyszíne. Nézze meg az étterem honlapját, mielőtt kiválasztaná a ruhát, és figyelje meg, hogy a hely milyen hangulatot áraszt. Ha kétségei vannak, akkor a túlzás a jobb, mint az alulöltözés – pláne, hogy egy nagyobb hangvételű céges vacsorán akár külön dekorációt is kérhet a szervező, amelyet nem láthat az étterem fotóin!

 

További befolyásolható tényező lehet, hogy milyen alkalomból kerül megrendezésre a céges vacsora. Ha partnertalálkozóként ügyfelekkel, partnerekkel együtt lesznek, érdemes hivatalosabb formát ölteni, és business stílusban gondolkodni. Ha egy ünnepi, akár karácsonyi vagy újévi belsős céges eseményről van szó, az alkalmi ruhák biztosíthatnak jó választást – míg ha egy csapatépítő jellegű, laza stílusú napról szólnak a hírek, akkor a business casual lehet jó választás! (Jó tanács: bármilyen céges eseményről is legyen szó, a business casual alá nem érdemes menni – még akkor sem, ha kifejezetten említik, hogy nincs dress code!)

 

Amennyiben a meghívón szerepel a céges vacsorára a dress code, de nem sikerül eligazodnia a kifejezéseken, adunk egy kis segítséget!

 

Dress Code a céges vacsorák esetében:

White Tie – Amennyiben a White Tie kifejezést látja a meghívón, a lehető legelegánsabban érdemes felöltöznie, ami a hölgyek esetében nagyestélyit, míg az uraknál frakkot takar. Egy céges vacsora során kevés az esély arra, hogy ezt a dress code-ot adják meg, mindenesetre érdemes megismerkedni vele.

 

Black Tie – A Black Tie esetében a hölgyeknek szintén estélyit érdemes viselni, ha azonban kevésbé formális az esemény, a koktélruha is megengedett. Uraknál a klasszikus szmokingos viselet a legjobb választás.

 

Formal – Ez a megjelölés a világ egyes tájain jelentősen eltérő tartalommal rendelkezik. A hölgyek esetében kötelező az elegáns ruha, 18:00 után esélyi, esetleg koktélruha a megfelelő viselet. Uraknál a sötét öltöny, nyakkendő a legjobb párosítás.

 

Business Formal – Ebben az esetben a hölgyeknek elegáns ruha vagy kosztüm az ajánlott viselet. Uraknál ing, nyakkendő, nadrág, és a zakónak nem kell feltétlenül megegyeznie a nadrág színével.

 

Informal – Lényegében az irodai öltözék elegánsabb formája. Hölgyek esetében elvárás, hogy a ruha ne legyen túl kivágott. Érdemes a fekete, fehér, szürke, sötétkék színeket viselni. 

 

Business casual – Amennyiben a Smart casual kifejezés szerepel a meghívón, nincsenek erőteljes kikötések az öltözékkel kapcsolatban. Ebben az esetben a mindennapi irodai öltözék egy elegánsabb formáját érdemes választani.

 

Illemszabályok a céges vacsorán, amivel mindenkinek tisztában kell lennie 

Aki az üzleti életben tevékenykedik, valószínűleg rendszeresen vesz részt üzleti eseményeken, céges vacsorákon. Mint már említettük, fontos a kifogástalan megjelenés az üzleti és a hétköznapi életben is, azonban mit sem ér a dress code tökéletes ismerete, ha nem párosul az etikett, az alapvető illemszabályok ismeretével. Az megfelelő viselkedési formák ismerete a 21. században sem elhanyagolható, ezért a következőkben egy kicsit utánajárunk annak, hogy mik azok az alapvető dolgok, amiket be kell tartani a céges vacsora során! 

 

A céges vacsorán kerüljön a telefon a táska mélyére

Mielőtt elkezdődne a céges vacsora, érdemes a telefont a táska mélyére helyezni. Tudjuk, hogy ez az esemény nem olyan kötött, de mégsem javasolt a telefonozás a céges vacsora alatt. A cégvezetők biztosan értékelni fogják ezt a gesztust. 

 

Alkoholt csak mértékkel fogyasszon a céges vacsorán

A legtöbb céges vacsora alkalmával korlátlan mennyiségű alkoholos ital áll a vendégek részére, ám nem árt mértéket tartani ezen a téren. Valószínűleg senki sem szeretne kellemetlen helyzetbe kerülni az alkoholos befolyásoltságnak köszönhetően, hisz a céges vacsorán általában a teljes vezetőség jelen van, így a kevéssé szalonképes viselkedés, akár a karriert befolyásolhatja is. 

 

Ismerkedjen a céges vacsorán

A céges vacsorán a legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy azokkal a kollégákkal töltik a legtöbb idejüket, akiket már régóta ismernek. Ez azért bizonyul rossz döntésnek, mivel az ilyen alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy új ismerettségekre tegyünk szert.

A cégvezetők értékelni fogják, ha látják, hogy szeret beszélgetést kezdeményezni, azonban arra figyelnie kell, hogy senkit se szakítson félbe.  

 

Ne felejtsen el köszönetet mondani a céges vacsora szervezőjének

Az étkezés végén feltétlenül mondjon köszönetet a vendéglátásért a cégvezetőnek. Fogjon kezet és tartsa a szemkontaktust. Később megfontolhatja, hogy újra megköszönje a kiválóan sikerült céges vacsorát e-mail formájában.Kapcsolódó

Termékbemutató helyszín Budapesten: a FURLA termékbemutatója a Spíler Budában

Furla termékbemutató Budapesten, a Spíler Budában

2019 nyarán az a megtiszteltetés érte egyik kedvenc éttermünket, a Spíler Budát, hogy a méltán népszerű Furla nálunk mutatta be új kollekciója káprázatos darabjait. 

Tovább
Esküvő a Pierrot étteremben: ismerje meg egy általunk rendezett esküvő részleteit!

Tamás és Andi esküvője a Pierrot étteremben - inspirációként

A Pierrot étterem az egyik legnépszerűbb helyszínünk, ha esküvői vacsorákról van szó. Romantikus, elegáns hangulata, gyönyörű zöld, zárt kertje és elszeparálható részei kiváló lehetőséget biztosít a kisebb létszámú esküvők számára, és a nagyobb lakodalmak számára egyaránt. Tamás és Andi egyből beleszeretett a helyszínbe, és kollágáink segítségével meg is valósulhatott itt életük nagy napja! 

Tovább
Miért érdemes business coach-csal dolgozni? 11 érvet mutatunk, amiért mindenképp megéri kipróbálni!

11 érv, arról hogy miért érdemes business coach-csal dolgozni

A business coach egyik fő feladata, hogy keretek közé szorítsa döntései folyamatát, ezzel csillapítva a különböző zavaró tényezőket, amelyek gátolhatják a fókuszálást. Segíthet feloldani a bizonytalanságot, és választ találni az olyan tipikus kérdésekre, mint az „Akarom én ezt? Tényleg szükségünk van erre?” vagy a „Megtehetem ezt? Miért jó ez nekünk egyáltalán?”. Ezek a „tegyem – ne tegyem” típusú dilemmák gyakran gúsba kötik a döntéshozót, és ennek a feloldásával rengeteg időt és energiát lehet megspórolni, melyet hasznosabb időtöltésre lehet szánni. A...

Tovább

21 Magyar Vendéglő

Kellemes légkör, magyaros ételek csùcsminőségben

Értékelés időpontja: 2018. december 11.

Kollégàimmal làtogattunk el az étterembe, ahol rendkìvül udvarias kiszolgàlàs és elegàns hangulat fogadott bennünket.Az előételek hibàtlanok voltak, a magyaros ìzelìtő tàl minden tagja tökéletes,de a mangalica kolbàszt és a...

Baltazár

Jó helyen, kellemes környezetben

Értékelés időpontja: 2018. június 25.

A Várnegyed északi szegletében, jó pár látnivaló közelében helyezkedik el, így itt megpihenhetsz, erőt gyűjthetsz a további túrához. Különösen a teraszt kedvelem.

Jamie’s Italian Budapest

6000 Kecskemét,Szigliget u 8

Értékelés időpontja: 3 nappal ezelőtt

Nagyon finom ételek, a koktélok is kitűnőek!Nagyon kedves és profi kiszolgálás.Mindenkinek tudom ajánlani.

Pierrot

Esküvö

Értékelés időpontja: 2018. augusztus 25.

Fiatal pár vagyunk, szük családi körben ünnepeleltük meg esküvönket a Pierrot étteremben. Elegáns, romantikus hangulatú éttermet kerestünk kerthelyiséggel, de a szépségen kívül a hangsúly a helyszínkiválasztásnál az ételeken...

Spíler Original

Köszi Zoli!

Értékelés időpontja: 3 héttel ezelőtt

Sziasztok! Csak magamat tudom ismételni a cím után: köszönöm Zolinak a gyors, zökkenőmentes s barátságos kiszolgálást! Csak így tovább! :)

Spíler Shanghai

Zoli⭐️💪🏻

Értékelés időpontja: 3 héttel ezelőtt

A kedvenc helyem Budapesten. Évek óta ide viszem a barátaimat és a párommal is ide járunk. Zoli a legjobb az itt dolgozók közül!


X

Kért már ajánlatot?
Ne maradjon le Budapest legjobb rendezvényhelyszíneiről – lépjen kapcsolatba kollégáinkkal most!

Ajánlatkérés

Válasszon egy, vagy akár több helyszínt! amennyiben nem választ helyszínt, kollégáink javasolnak önnek!
Csak catering
Pierrot
Spíler
21 Magyar Vendéglő
Spíler Shanghai
Spíler Buda
Pest-Buda Vendéglő
Opera Café
Pest-Buda Terasz
ÉS Bisztró
Baltazár Grill
ÉS Deli
Jamie's Italian
Jamie Oliver's Pizzeria