Rendezvény ajánlatkérés

Eljegyzési szokások: ezeket a hagyományokat Nektek is érdemes megtartani, ha eljegyeztétek egymást!

Eljegyzési szokások: ezeket a hagyományokat Nektek is érdemes megtartani, ha eljegyeztétek egymást!

A nagy esemény kapcsán érdemes átgondolni, hogy mely szokásokat szeretnétek Ti is megtartani! Az alábbiakban összegyűjtöttük a hagyományos eljegyzési szokásokat, amikről talán még Te sem hallottál!

A lánykérés a leendő pár mellett mindkét család számára hatalmas öröm, amelyet a hagyományok szerint együtt is szeretnek megünnepelni a rokonok. Nem is csoda, hiszen a házasságkötéssel a két család valamely módon kapcsolódik, „eggyé válik”, és ez ünneplésre ad okot. A szokás szerint az eljegyzés bejelentése – hivatalosan legalábbis – egy eljegyzési vacsora keretében történik, ahol a pár számára fontos emberek mind szemtanúi lehetnek ennek. És hogy milyen eljegyzési szokásokkal érdemes számolnotok ezen az alkalmon? Mutatunk néhány kedves gesztust, kellemes hagyományt, amit érdemes betartani! 

Eljegyzési szokások: az eljegyzési vacsora a „lányos házban”, vagy a lány családjának szervezésében

A hagyomány szerint az eljegyzési vacsorát a leány családi otthonában tartják, ám ez kiveszendőben van egy ideje. Nem is csoda, hiszen a mai világban már a legtöbb pár együtt él, vagy legalábbis nem a gyermekkori otthonból megy férjhez a lány.  Éppen ezért ma már sokkal inkább külsős helyszínt szokás felkeresni az eljegyzési vacsora megtartásához. Ha Ti sem otthon szeretnétek megtartani ezt az eseményt, IDE kattintva megismerhetitek a legjobb eljegyzési vacsora helyszíneinket! A hagyomány szerint az ételeket és a desszertet a menyasszony családja, míg az italokat a vőlegény családja „állja”, de ez természetesen megbeszélés kérdése. A „vendéglátó” ebben az esetben a leendő pár és szüleik, így bárhol is tartsátok az eljegyzési vacsorát, nekik érdemes elsőként érkezni. 


Akár külső helyszínen, akár otthon tartjátok az ünnepséget, az alábbi szokásokat azért érdemes figyelembe venni, és hagyománytisztelő család esetében be is tartani.

 

 Eljegyzési szokások: az eljegyzési vacsora meghívottjai, ültetése

Az eljegyzési vacsora egyik legfontosabb kérdése, hogy kiket is illendő meghívni. Erre az alapvető szabály az, hogy csak olyat hívjatok meg, akire az esküvőn is számítotok majd! Az nem probléma, ha az esküvőre olyat is meghívtok aki a vacsorán nem volt jelen, de fordítva ez kellemetlen szituációkat szülhet. A meghívottak listáját érdemes jóelőre megtervezni, hiszen – akárcsak az esküvőn – az eljegyzési vacsorán is ültetési rendet szokás felállítani. 

 

Eljegyzési szokások: ajándékok a vőlegénytől üdvözlésként

Hagyományosan az eljegyzési vacsora kezdetén a vőlegény köszönti menyasszonyát, valamint az örömanyá(ka)t. Ilyenkor a férfi saját édesanyján kívül egy-egy szép csokorral lepi meg menyasszonya édesanyját – leendő anyósát – is, valamint ha jelen vannak, a nagymamáknak is illik egy-egy csokorral kedveskedni. Az örömapának (és persze ugyan így a nagypapáknak) egy-egy üveg italt szokás ajándékba kínálni. 

 

Eljegyzési szokások: a „hivatalos” lánykérés

Bár a legtöbben a mai világban az eljegyzési vacsorát már a romantikus lánykérés után szervezik meg, azért egy kis hagyományt ide is érdemes becsempészni. Az eljegyzési vacsorán illendő a lánykérést hivatalosan is megejteni, a szeretteink szeme láttára. Ez történhet a vacsora előtt, vagy a tortabontáskor is, viszont ha valóban hagyománytisztelő eseményt szeretnétek szervezni, mindenképp érdemes a vőlegénynek „kikérni” a lányt az édesapjától a formális lánykérés előtt. Ez ugyan „ténylegesen” ma már nem divat, ám egy nagyon kedves gesztus a család felé. 

 

Eljegyzési szokások: pohárköszöntő és ünnepség, ahogy Ti szeretnétek!

Az eljegyzési vacsorának egyik fénypontja a pohárköszöntők megtartása, amely nagyon hangulatos esemény tud lenni. Ezen alkalommal a leány és a legény szülei és legjobb barátai is felszólalhatnak, hangot adva örömüknek és esetleg megemlékezve a legszebb közös élményekről. A pohárköszöntőket érdemes rövidre fogni, a stílusát pedig a családok határozzák meg: a gyönyörű szónoklatoktól a vicces sztorikig minden jöhet! Kapcsolódó

Olasz étterem Budán

Olasz étterem Budán: fedezd fel a Jamie’s Italian-t!

Az olasz életérzés, az egyszerű, de nagyszerű ételek imádata egy egészen új világba kalauzol. És hogy mindez a lehető legmagasabb minőségben történhessen, arra maga Jamie Oliver a garancia. 

Tovább
Lánybúcsú feladatok

Lánybúcsú feladatok: vicces és kreatív feladatok lánybúcsúra

Egy pár életében az egyik legnagyobb esemény mikor úgy döntenek, hogy összekötik életüket, és egyesítik családjaikat. Mielőtt kimondanák a boldogító „IGEN”-t, azonban van még egy kis feladata a barátnőknek, barátoknak: hagyományosan ugyanis ekkor kerül sor a leány- és legénybúcsúra, amely alkalommal „hajadonságát” búcsúztatjuk a fiataloknak. Ez a hatalmas bulitól a visszafogott vacsoráig bármilyen esemény lehet, mégis a leggyakrabban a lánybúcsú egy vicces és emlékezetes party-vá válik. A szervezés egyik legfontosabb feladata – a lánybúcsú helyszín megtalálása mellett...

Tovább
Budapest legjobb étterem

Budapest legjobb éttermei: mutatjuk, hova érdemes menni enni!

Pontosan tudjuk, hogy az étterembe járás nem csupán az ételekről, az étkezésről szól. Ennél jóval többet képes adni egy jó étterem a Vendégei számára: élményeket, emlékeket kínálunk amellett persze, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagokból gondosan készítjük fogásainkat. Akár valamilyen esemény kapcsán keresnéd fel Budapest legjobb éttermét, akár csak egy kirándulással, kalandokkal eltöltött napon pihennél meg néhány finom falat mellett, érdemes olyan helyet választani, ahol a nagybetűs Vendéglátással még emlékezetesebbé tehetjük számodra ezt az alkalmat! Mutatjuk hát Budapest legjobb éttermeit, amelyeket érdemes kipróbálnod!

Tovább

X

Kértél már ajánlatot? Ne maradj le Budapest legjobb rendezvényhelyszíneiről – lépj kapcsolatba kollégáinkkal most!

Ajánlatkérés

Ha van elképzelésed a helyszínre, válassz cégcsoportunk éttermei közül akár többet is! Ha nem tudsz dönteni, nem gond, kollégáink segítenek.
Csak catering
Pierrot
Spíler
21 Magyar Vendéglő
Spíler Shanghai
Spíler Buda
Pest-Buda Vendéglő
Pest-Buda Terasz
Baltazár Grill
Jamie's Italian
Jamie Oliver's Pizzeria